Šiandien – pasaulinė atsiskleidimo diena

Spalio 11-oji visame pasaulyje minima kaip atsiskleidimo (Coming Out Day) diena. Jos metu gėjai, lesbietės, biseksualai, translyčiai raginami \”išlįsti iš spintos\”. Tokiu būdu ne tik atskleisti savo seksualinę orientaciją ar lytį, bet ir prisidėti prie LGBT bendruomenės kovojant dėl lygių teisų visuomenėje.
Nacionalinė Atsiskleidimo diena – proga prisipažinti sau ir artimiesiems, kas esi ir tuo didžiuotis. Jau daugiau nei dešimtmetį žmonės visame pasaulyje pasirenka spalio 11-ąją kaip progą tapti atviri.

Šiais metais, spalio 10 dieną,  Lietuvos Vytauto Didžiojo Universiteto studentai organizavo Atsiskleidimo dienos minėjimą. Jo metu dalyviai įsisegė ženkliukus su užrašu \”Come Out Come Out Whoever You Are\” (Išlįsk, išlįsk, kas tu bebūtum), diskutavo, dalinosi įspūdžiais.

Atsiskleidimo diena minima 13 kartą. 1988 metais du amerikiečiai –  psichologas  Robert Eichberg kartu su savo homoseksualumo neslepiančiu politiku Jean O` Leary nusprendė pateikti siūlymą minėjimui.  Spalio 11-osios data buvo pasirinkta ne atsitiktinai – tai metinės 1987 metais vykusio parado Vašingtone už homoseksualų teises. Prie šio įvykio prisidėjo daugiau nei pusė milijono žmonių.