Pravieniškių I-ajame kalėjime įsteigta nauja lokali biblioteka

Balandžio mėnesį vykusi „Gyvenimą keičiančios knygos” knygų dovanojimo akcija lėmė naujos lokalios bibliotekos Pravieniškių I-ajame kalėjime atsiradimą. Atsižvelgiant į kalinčių asmenų poreikį ir norą skaityti knygas bei siekiant  sudaryti palankesnes sąlygas jas pasiekti

ir naudotis, Nacionalinio socialinės integracijos instituto „Visi skirtingi – visi lygūs” programa kartu su partnerėmis – Vilniaus miesto savivaldybės centrine, Utenos A. ir M. Miškinių bei Švenčionių rajono savivaldybės viešosiomis bibliotekomis – lankytojus kvietė padovanoti knygų nuteistiesiems. Bibliotekų lankytojai pasižymėjo neeiliniu dosnumu – knygų dovanojimo dėžutės prisipildė šūsniu skaitinių, kurios virto į naujai įsteigtą lokalią Pravieniškių I-ojo kalėjimo biblioteką.

 

Knygų dovanojimo akcija „Gyvenimą keičiančios knygos”

 

Akcijos metu knygos buvo renkamos Pravieniškių I-ojo kalėjimo uždaram/drausminiam būriui. Šio būrio nuteistieji turi ribotą laiką buvimui bendrose erdvėse, todėl atitinkamai turi mažiau galimybių pasiekti knygas, jomis naudotis. 

2023 m. balandžio mėnesį žmonės buvo kviečiami prisidėti prie paskelbtos akcijos „Gyvenimą keičiančios knygos” ir padovanoti knygų iš savo namų bibliotekos. Lankytojai turėjo galimybę pasidalinti savo turimomis knygomis Vilniaus miesto savivaldybės centrinės bibliotekos filialuose, Utenos A. ir M. Miškinių bei Švenčionių rajono savivaldybės viešosiose bibliotekose.

 

Pravieniškių I-ajame kalėjime įsteigta nauja lokali biblioteka

 

Dėka Lietuvos bibliotekų lankytojų geranoriškumo, nuteistieji buvo pradžiuginti puikiomis knygomis. Galiausiai paaiškėjo, jog ne vien tik knygos buvo renkamos – „Visi skirtingi – visi lygūs” komandos specialistai liko maloniai nustebinti sužinoję, jog kartu su partnerėmis bibliotekomis įgyvendinta akcija, lėmė naujos bibliotekos Pravieniškių I-ajame kalėjime atsiradimą. Pavyko surinkti tiek knygų, jog Pravieniškių kalėjimo darbuotojai nusprendė atidaryti lokalią biblioteką Pravieniškių I-ojo kalėjimo III bendrabutyje, kur viso III bendrabučio nuteistieji, nepriklausomai nuo grupės kuriai priklauso, gali gauti skaitinių. Pravieniškių I-ojo kalėjimo biblioteka taip pat buvo papildyta naujomis knygomis. 

Anksčiau Pravieniškių I-ojo kalėjimo uždaro/drausminio būrio nuteistieji turėjo ribotą prieigą prie pagrindinės bibliotekos, tačiau nuo šiol turės daugiau galimybių įgyti žinių ir išminties naujoje lokalioje bibliotekoje. Prie naujosios bibliotekos įrengimo prisideda ir patys nuteistieji – peržiūri, užregistruoja visas knygas, jas surūšiuoja ir sudeda lentynose. Tai vieta, padėsianti kalintiems asmenims tobulėti, įgyti naujų žinių, išmokti kalbų, pažinti pasaulio kultūras, plėsti asmeninį tobulėjimą ir pabėgti nuo monotonijos ir nuobodulio, atsirandančio didelę laiko dalį praleidžiant uždaroje patalpoje. 

 

Knygų skaitymo nauda nuteistiesiems

 

Patekę į kalėjimą nuteistieji patiria virtinę išbandymų: tenka susitaikyti su laisvės netekimu, privatumo trūkumu, taikytis prie naujų taisyklių ir aplinkos. Neigiama patirtis, praradimai, apribojimai ir kiti neigiami veiksniai patiriami kalėjime, laisvės atėmimo bausmę atliekantiems asmenims kelia nerimą, baimę, prastėja psichinė sveikata.

Kalinčių asmenų savijauta gerėja užsiimant knygų skaitymu. Verčiant knygos puslapius, atsiranda galimybė atsiriboti nuo neigiamų minčių, pamirštamas kalėjimo pilkų sienų vaizdinys ir persikeliama į spalvingesnį pasaulį. Skaitymas pasižymi terapiniu poveikiu –

gilinantis į skaitinio turinį ilsisi protas, gerėja psichinė ir fizinė būsena, mažėja nerimo jausmas, kuris yra itin dažnas kalinių palydovas. Nuteistieji skaitiniuose sužino naujų dalykų, susipažįsta su knygų veikėjų pamokančiomis istorijomis, kurias vėliau pritaiko sau, mokosi iš jų. Skaitant ugdomi kritinio mąstymo įgūdžiai, stiprinami bendravimo gebėjimai, mažinamas streso lygis. Knygos nuteistiesiems gali būti įrankis lengvesniam reintegravimosi procesui į visuomenę bei kelias į psichinę ir emocinę gerovę.

 

„Visi skirtingi – visi lygūs” programos specialistė psichologė-asistentė, akcijos organizatorė Žydrūnė Ilgarūbytė kartu komanda džiaugiasi sėkmingu bendradarbiavimu su įkalinimo įstaigomis. Kalėjimų darbuotojai noriai priima įvairias iniciatyvas, susijusias su pagalba įkalinimo įstaigoje esantiems žmonėms. Pravieniškėse įsteigta lokali biblioteka yra Nacionalinio socialinės integracijos instituto ir kalėjimų sėkmingo bendradarbiavimo pavyzdys. Ateityje tikimasi ir daugiau iniciatyvų, kurios teiktų naudą nuteistiesiems, teigiamai veiktų jų savijautą, gerintų emocinę būklę.